Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnosticiranjem, prevencijom i korekcijom nepravilnog položaja zubi te pogrešnog odnosa gornje i donje čeljusti. Većina pacijenata obraća se ortodontu jer želi poboljšati izgled zubi, a time i osmijeh, jer su svjesni da je danas estetika lica važna u svim segmentima života.

Lijepi zubi značajno pridonose podizanju samopouzdanja. Međutim, valja napomenuti da pravilan odnos zubi i čeljusti nije samo estetski važan, već ima i pozitivan učinak na zdravlje cijelog zubnog sustava. Pravilno postavljeni zubi lakše se čiste, što smanjuje mogućnost nastanka karijesa i parodontopatije.

U Stomatološko -estetskoj klinici dr Macura, u sklopu ortodontskih usluga, na raspolaganju su vam: fiksni uređaji za vezivanje, samoligacijski ili estetski uređaji, kao i mobilni uređaji.

Ligacijski fiksni ortodontski aparati

Ligacijski fiksni ortodontski aparati su aparatići u kojima je žica pričvršćena na bravu metalnim ili gumenim vezicama. Gumene ligature mogu biti u različitim bojama.

Samoligacijski fiksni ortodontski aparati

Samoligacijski fiksni ortodontski aparati su aparati kod kojih žicu nije potrebno vezivati za bravu posebnim ligaturama, jer brave već imaju ugrađen mehanizam (“vrata”) pomoću kojih se žica drži u bravu. Stoga su otpori manji, a za dobar učinak terapije potrebne su blaže sile.

Mobilni ortodontski aparati

Mobilni aparatić može biti za jednu ili obje čeljusti, no svima im je zajedničko da ih pacijenti mogu staviti i sami izvaditi iz usne šupljine. Mobilni ortodontski aparat iznimno je učinkovit, jer ga možemo koristiti za ispravljanje čeljusti i zubi, a u pravilu ih izrađujemo za naše male pacijente koji još uvijek imaju mliječne zube. Obično se propisuju u prvoj fazi ortodontske terapije do nicanja stalnih zuba, nakon čega nastavljamo terapiju fiksnim ortodontskim aparatićem. Valja naglasiti da uspjeh terapije ovisi o disciplini pacijenta u pravilnom pridržavanju uputa i redovitom nošenju.

Naručite se odmah!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi naših usluga pozovite nas odmah.

Radno vrijeme

Ponedeljak – Petak: 10:00 – 18:00h
Subota – Nedjelja: po dogovoru