Protetika

Pod stomatološkom protetikom podrazumijevamo protetske nadomjestke kojima se mogu
nadomjestiti nedostajući zubi, poboljšati izgled postojećih zuba ili njihova funkcionalnost.

Za takav postupak koristimo:

Uz pomoć navedenih protetskih radova rješavamo probleme izvađenih, ispalih, slomljenih,
potamnjelih i na drugi način oštećenih ili izgubljenih zuba.

U Stomatološko-estetskoj klinici dr Macura nudimo provjerena i suvremena stomatološka
rješenja protetike za naše pacijente.

Za izradu što boljeg plana protetske terapije za svakog pojedinog pacijenta potreban nam je
detaljan pregled, anamneza – kako bismo vidjeli želje i očekivanja pacijenta, te analiza
panoramske ili 3D slike.

Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice spadaju u fiksne protetske nadomjestke koji se sastoje od metalne baze i keramike. Koriste se u slučajevima kada se zub ne može adekvatno rekonstruirati ispunom ili u situacijama kada je potrebno nadomjestiti jedan ili više zuba.

Metalokeramičke krunice zapravo su “navlake” koje se koriste za popravak zuba kod kojih je prirodni zub znatno oštećen. Do oštećenja zuba može doći zbog prijeloma, ali i u situacijama kada je karijes toliko oštetio zub da mu se ne može pomoći.

U našoj klinici koristimo isključivo IVOCLAR VIVADENT keramiku.

Cirkonske bezmetalne krunice u CAD-CAM tehnologiji

Bezmetalne cirkonijeve krunice, kao što im samo ime kaže, nemaju metalnu bazu, već su u potpunosti izrađene od cirkonija.

Cirkon koji se koristi u stomatološkoj protetici zapravo je bijela cirkonska keramika dobivena iz cirkonija. U stomatološkoj protetici koristi se zadnjih 20 godina. Cirkonske baze i krunice izrađuju se preciznim CAD/CAM strojevima. Radi se o vrlo čvrstom materijalu koji daje izuzetno lijepe estetske rezultate.

Prednosti cirkonskih krunica:

U čemu je značaj CAD-CAM tehnologije?

Ova najsuvremenija tehnologija koristi se za izradu preciznih oblika i veličina zubi, tj. za izradu zubnih nadoknadi, koji uključuju krunice, ljuskice i mostove. CAD-CAM strojevi koriste posebnu kameru koja stvara virtualni 3D model zuba i pruža mogućnost izrade preciznog dizajna, te skraćuje vrijeme izrade krunica. CAD-CAM ima mnoge prednosti u stomatologiji, a one najosnovnije su:

Mobilne proteze (totalne i parcijalne)

U slučaju višestrukog nedostatka zuba ili potpune bezubosti, jedno od mogućih rješenja je zubna proteza. Proteze su opcija kada fiksni nadomjesci nisu izvedivi zbog situacije u ustima. Danas se zubnim protezama može postići funkcionalnost, ali i lijep i prirodan izgled. U Stomatološko-estetskoj klinici dr Macura imate mogućnost izrade parcijalnih ili totalnih mobilnih proteza, od akrilata ili silikona.

Akrilanta mobilna proteza

Akrilatna mobilna proteza sastoji se od zubnih krunica postavljenih u podnožje proteze izrađene od ružičastog akrilata (vrsta plastike) koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu. Ovu vrstu mobilne proteze su deblje i ekonomičnije u odnosu na sve ostale proteze.

Silikonska mobilna proteza

Silikonske, odnosno vakum proteze se ugrađuju ukoliko pacijent ima veoma malo svojih zuba ili kod totalne bezubosti. One pružaju bolji estetski ugođaj od klasičnih akrilatnih proteza, savitljive su, te je nošenje silikonske proteze mnogo ugodnije I komfornije od ostalih vrsta proteza.

Totalna mobilna proteza

Totalne proteze izrađuju se u slučaju potpune bezubosti gornje ili donje čeljusti. Najčešće se izrađuju od akrilatnog materijala koji nadoknađuje gubitak volumena kosti i od kojeg se izrađuju zubi proteze. Osim akrilatnih zuba, zubi u totalnoj protezi mogu biti izrađeni i od kvalitetnog kompozitnog materijala. Estetika i trajnost takvih zuba je veća od akrilatnih. Protezu je moguće ojačati i metalnom mrežicom unutar akrilatne konstrukcije.

Wironit proteza

Lijevana djelomična proteza je idealno rješenje za djelomičnu bezubost, odnosno gubitak više zuba u usnoj šupljini. Riječ je zapravo o mobilnoj protezi, koja pacijentu omogućuje samostalno vađenje iz usta radi čišćenja i jednostavno vraćanje u usnu šupljinu bez poteškoća. Jedna od velikih prednosti lijevane proteze od wironita je njezina čvrstoća i otpornost na lomljenje te izuzetno ugodna za nošenje zbog svoje lagane konstrukcije.

Wisil proteze sa kopčama

Najsuvremeniji mobilni protetski nadomjestak je Wisil proteza. Naziva se još i skeletna proteza i spada u tzv. parcijalne proteze, a izrađuje se na metalnoj konstrukciji ili skeletu. Wisil je naziv legure na bazi kobalta, kroma i molibdena od koje je napravljena ova proteza te otuda i naziv.

Najveća prednost u izradi i nošenju ove proteze je maksimalno smanjenje glomazne protetske ploče (neba). Dakle, u gornjoj čeljusti metalni kostur je sveden na metalnu traku preko nepca, au donjoj čeljusti ima lučni oblik s unutarnje strane zuba. Preostali metalni dio proteze koji podupire zube prekriven je akrilatom koji se sastoji od ružičastog materijala, te pruža izvrsnu estetiku, lagan je i udoban za nošenje.

Izvrsno je rješenje kada nedostaju svi bočni zubi na jednoj ili obje strane čeljusti.

Naručite se odmah!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi naših usluga pozovite nas odmah.

Radno vrijeme

Ponedeljak – Petak: 10:00 – 18:00h
Subota – Nedjelja: po dogovoru